Věnečky s čokoládovou pěnou
Ingredience:
Těsto
- 120 ml vody
- 60 g másla
- 65 g hladké mouky
- 10 g cukru krystal
- 2 vejce
- špetka soli
Krém (čokoládový)
- 180 g ORION Extra hořké čokolády na vaření
- 80 g smetany ke šlehání (33%)
- 40 g másla
- 250 g mascarpone
Krém (bílý)
- 180 ml smetany ke šlehání (33%)
- 250 g mascarpone
- 1 vanilkový cukr
- 1–2 polévkové lžíce moučkového cukru
Oříšky v karamelu
- 3 polévkové lžíce cukru krystal
- 2 hrsti oloupaných lískových oříšků
- mandlové plátky a moučkový cukr na posypání
Postup
- Do hrnce dáme vodu, máslo, sůl a cukr a necháme směs na plotně rozpustit. Když je máslo rozpuštěné, necháme ho ještě chvíli probublat a poté přidáme mouku. Směs neustále mícháme, až se pomalu začne vytvářet konzistentní těsto. Promícháváme tak dlouho, až se z něho vypaří voda. Těsto odstavíme a necháme vychladnout.
- Vlažné těsto vložíme do mixéru, přidáme vejce a mixujeme, dokud se pořádně nezapracuje. Druhé vejce si rozšleháme vidličkou a postupně přidáváme.
- Těsto přendáme do sáčku s kulatým nástavcem a na plech pomalu vytváříme kruhy z těsta. Pozor, aby nebyly moc tenké.
- Kruhy těsta posypeme mandlovými plátky a pečeme 10 min při teplotě 220 °C. Potom teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dalších 20 min. Troubu v žádném případě po čas pečení neotvíráme. Po dopečení přiotevřeme dvířka trouby a počkáme ještě 15 min, než plech vyndáme.
- Na krém si dáme do misky ORION Extra hořkou čokoládu na vaření, smetanu a máslo a vše rozpustíme. Směs necháme vychladnout.
- Po vychladnutí čokoládové směsi přidáme mascarpone a vše dohromady mixujeme.
- Bílý krém vytvoříme tak, že smícháme v mixéru všechny ingredience dohromady.
- Upečené věnečky rozřízneme napůl a plníme nejprve čokoládovým krémem a následně vrstvou bílého krému.
- Na oříšky v karamelu si na pánvičce nejprve rozpustíme cukr. Lískové oříšky nakrájíme na menší kousky. Když začne cukr karamelizovat, dáme pryč z plotny. Přidáme lískové oříšky, promícháme a necháme trochu zatuhnout. Poté ze směsi uděláme kuličku a obalíme ji pečicím papírem. Až směs vychladne, nasekáme ji nadrobno.
- Krém posypeme směsí oříšků v karamelu, vrch zakryjeme druhou půlkou věnečku a posypeme moučkovým cukrem.
Autorkou receptu je Martina Dorkinová – stvoryzkuchyne.