Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Menu

Inspirujte se našimi originálními recepty s produkty ORION na pečení, které vám pomohou vytvořit lahodné tradiční moučníky i nové trendy dezerty přesně tak, jak je máte nejraději.

Věnečky s čokoládovou pěnou

Ingredience:

Těsto

  • 120 ml vody
  • 60 g másla
  • 65 g hladké mouky
  • 10 g cukru krystal
  • 2 vejce
  • špetka soli

Krém (čokoládový)

  • 180 g ORION Extra hořké čokolády na vaření
  • 80 g smetany ke šlehání (33%)
  • 40 g másla
  • 250 g mascarpone

Krém (bílý)

  • 180 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 250 g mascarpone
  • 1 vanilkový cukr
  • 1–2 polévkové lžíce moučkového cukru

Oříšky v karamelu

  • 3 polévkové lžíce cukru krystal
  • 2 hrsti oloupaných lískových oříšků
  • mandlové plátky a moučkový cukr na posypání

Postup

  • Do hrnce dáme vodu, máslo, sůl a cukr a necháme směs na plotně rozpustit. Když je máslo rozpuštěné, necháme ho ještě chvíli probublat a poté přidáme mouku. Směs neustále mícháme, až se pomalu začne vytvářet konzistentní těsto. Promícháváme tak dlouho, až se z něho vypaří voda. Těsto odstavíme a necháme vychladnout.
  • Vlažné těsto vložíme do mixéru, přidáme vejce a mixujeme, dokud se pořádně nezapracuje. Druhé vejce si rozšleháme vidličkou a postupně přidáváme.
  • Těsto přendáme do sáčku s kulatým nástavcem a na plech pomalu vytváříme kruhy z těsta. Pozor, aby nebyly moc tenké.
  • Kruhy těsta posypeme mandlovými plátky a pečeme 10 min při teplotě 220 °C. Potom teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dalších 20 min. Troubu v žádném případě po čas pečení neotvíráme. Po dopečení přiotevřeme dvířka trouby a počkáme ještě 15 min, než plech vyndáme.
  • Na krém si dáme do misky ORION Extra hořkou čokoládu na vaření, smetanu a máslo a vše rozpustíme. Směs necháme vychladnout.
  • Po vychladnutí čokoládové směsi přidáme mascarpone a vše dohromady mixujeme.
  • Bílý krém vytvoříme tak, že smícháme v mixéru všechny ingredience dohromady.
  • Upečené věnečky rozřízneme napůl a plníme nejprve čokoládovým krémem a následně vrstvou bílého krému.
  • Na oříšky v karamelu si na pánvičce nejprve rozpustíme cukr. Lískové oříšky nakrájíme na menší kousky. Když začne cukr karamelizovat, dáme pryč z plotny. Přidáme lískové oříšky, promícháme a necháme trochu zatuhnout. Poté ze směsi uděláme kuličku a obalíme ji pečicím papírem. Až směs vychladne, nasekáme ji nadrobno.
  • Krém posypeme směsí oříšků v karamelu, vrch zakryjeme druhou půlkou věnečku a posypeme moučkovým cukrem.

Autorkou receptu je Martina Dorkinová – stvoryzkuchyne.