Double-chocolate koláč
Ingredience:
Těsto
- 140 g hladké mouky
- 20 g moučkového cukru
- 20 g ORION Tradičního kakaa
- 150 g vychlazeného másla
- 5 lžic ledové vody
Náplň
- 420 g vysokoprocentní smetany ke šlehání
- 220 g ORION Extra hořké čokolády na vaření
- 100 g ORION Mléčné čokolády na vaření
- 60 g másla
- 50 g ORION Tradičního kakaa
Postup
- Začneme s přípravou těsta. Z másla, mouky, cukru a špetky soli vytvoříme v robotu nebo ručně drobenku. Poté přidáme 5 lžic ledové vody a vypracujeme hladké a jen lehce lepivé těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a dáme odpočinout do lednice na 30 minut.
- Když je těsto odpočaté, tak ho na lehce pomoučněném povrchu rozválíme na asi 3 mm tenké kolo. Pomocí válečku těsto přeneseme do připravené koláčové formy, uhladíme a okraje přehneme směrem dovnitř tak, abychom měli na stěnách formy dvojitou vrstvu těsta. Dáme na dalších 30 minut odpočívat do lednice.
- Nyní předehřejeme troubu na 180 °C a dno korpusu párkrát propíchneme vidličkou. Formu s těstem vysteleme pečicím papírem a nasypeme závaží – fazole nebo zkrátka cokoliv, co máme k dispozici. Kdybychom pekli samotný korpus bez vnitřního závaží, které nám má simulovat náplň, stěny koláče by sjely dolů a vznikla by pouze placka. Těsto vložíme do rozpálené trouby a pečeme 35 minut, poté necháme zcela vychladnout.
- Mezitím si připravíme náplň. Smetanu společně s máslem, nasekanou čokoládou a kakaem vložíme do kastrůlku a pomalu zahříváme, dokud se veškeré suroviny nespojí a nevznikne hladká a hustá čokoládová omáčka. Tuto extrémně čokoládou směs nalijeme na korpus a přesuneme alespoň na 3 hodiny vychladit do lednice.
- Před podáváním posypeme kakaem a ozdobíme nasekanou čokoládou, můžeme přidat i šlehačku. Dobrou chuť!
Autorkou receptu je Markéta Marešová – lzickacukru.