Dort s krémem z černého čaje
Ingredience:
Těsto
- 250 g změklého másla
- 200 g krupicového cukru
- 250 g mléka
- 270 g hladké mouky
- 100 g ORION Extra hořké čokolády na vaření
- 60 g ORION Tradičního kakaa
- 4 vejce
- 70 g bílého jogurtu
- polévková lžíce kypřicího prášku
- špetka soli
Krém
- 500 g mascarpone
- 100 g smetany ke šlehání
- 5 sáčků černého čaje
- 50 g moučkového cukru
Postup
- Začneme s přípravou těsta. Troubu předehřejeme na 170 °C a tři stejné formy o průměru okolo 18 cm vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou. Pokud máte formy pouze dvě, korpus pečte déle a po upečení ho prořízněte. Pokud máte formu pouze jednu, musíte dělat celé těsto nadvakrát.
- Změklé máslo společně s cukrem vyšleháme v robotu nebo ručním šlehačem do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Když je máslo světlé a vyšlehané, začneme postupně přidávat vejce. Vždy počkáme, až se vejce kompletně zašlehá, než přidáme další.
- V samostatné míse smícháme moukou s kakaem, kypřicím práškem a solí. Ve vedlejší míse smícháme jogurt s mlékem. Nyní tyto dvě směsi střídavě přidáváme do těsta, vždy zašleháme, poté přidáme další část. Těsto šleháme jen do té doby, než se všechny složky spojí, nikoliv více, mohli bychom ho přešlehat. Nakonec přidáme na kousky nasekanou ORION Extra hořkou čokoládu na vaření.
- Těsto nalijeme do připravených forem a pečeme cca 40–45 min nebo do té doby, než bude vršek korpusů tmavě hnědý a špejli zapíchnutou do středu těsta vytáhneme čistou.
- Zatímco se korpusy pečou, začneme s přípravou krému. Smetanu zahřejeme do bodu varu, potom ji odstavíme z plotny, vložíme do ní čajové pytlíky a necháme alespoň 15 min louhovat. Po vylouhování dáme smetanu vychladnout do lednice. Smetana musí být před přidáváním do krému opět zcela zchlazená.
- Mascarpone lehce prošleháme, přidáme cukr a ledovou smetanu a opět prošleháme do hladkého krému.
- Jakmile jsou korpusy vychladlé, seřízneme je do roviny a můžeme začít s kompletací dortu. Krémem promažeme jednotlivá patra, nakonec celý dort zahladíme, ozdobíme malinami a můžeme podávat.
Autorkou receptu je Markéta Marešová – lzickacukru.