Čokoládový koláč s čokoládovou pěnou
Ingredience:
Těsto
- 80 g hladké mouky
- 20 g ORION Tradičního kakaa
- ½ čajové lžičky kypřicího prášku
- 150 g cukru krystal
- 1 vejce
- 100 ml mléka
- 1 polévková lžíce espressa
- 110 g másla
- 75 g ORION Extra hořké čokolády na vaření
Pěna
- 100 ml smetany ke šlehání (33%)
- 200 g ORION Extra hořké čokolády na vaření
- 70 g másla
- 500 ml smetany ke šlehání (dvě 40%, zbytek 33%)
Poleva
- 1 polévková lžíce másla
- 110 g ORION Mléčné čokolády na vaření
- 100 ml smetany ke šlehání (33%)
Postup
- Do misky dáme mouku, kakao, kypřicí prášek, cukr a vše zamícháme.
- Ve druhé misce rozpustíme ve vodní lázni nebo v mikrovlnce máslo a ORION Extra hořkou čokoládu na vaření.
- Do rozpuštěné a vlažné směsi přidáme espresso, mléko, vejce a metličkou promícháme. Hmotu vlijeme do sypké směsi a opět promícháme.
- Papírem na pečení si vyložíme formu o průměru 22 cm, kam nalijeme těsto a pečeme při teplotě 180 °C cca 30 min. Po dopečení můžeme utěrkou na těsto jemně zatlačit, aby bylo v jedné rovině. Necháme vychladnout a odstraníme papír.
- Poté vyšleháme vychlazenou smetanu ke šlehání do tuhé šlehačky.
- Do vychladlé čokoládové směsi opatrně vmícháme dvě polévkové lžíce šlehačky. Následně ji opatrně po částech vmícháme celou. Navrstvíme ji na korpus ve formě, uhladíme a celé dáme do lednice na min. 4 hodiny ztuhnout.
- Na polevu si rozehřejeme máslo, čokoládu a smetanu. Polevou přelijeme vychladlý koláč a necháme ztuhnout. Dobrou chuť!
Autorkou receptu je Martina Dorkinová – stvoryzkuchyne.