Čokoládovo-pěnový dort
Ingredience:
Těsto
- 2 vejce
- 40 g krupicového cukru
- 25 g hladké mouky
- 2 lžíce řepkového oleje
- 20 g ORION Tradičního kakaa
- špetka soli
- 1 silné espresso
Náplň
- 200 g ORION Extra hořké čokolády na vaření
- 300 g smetany ke šlehání
+ ORION Tradiční kakao na ozdobu
Postup
- Začneme s přípravou korpusu. Troubu předehřejeme na 180 °C a formu o průměru okolo 20 cm lehce vymažeme olejem. Celá vejce společně s cukrem vyšleháme v robotu či ručním šlehačem do hladké, světlé a nadýchané pěny, trvá to cca 7 min. Vejce musí být opravdu dokonale vyšlehaná a tvořit lehké špičky, jinak korpus nebude nadýchaný. Jakmile je směs vyšlehaná, snížíme rychlost na minimum a jen rychle zašleháme olej. Ve vedlejší misce smícháme kakao, mouku a sůl.
- Tuto směs opatrně stěrkou pouhým podebíráním zapracujeme do našlehaných vajec. Snažíme se pracovat opatrně, abychom neporušili vzduchové bublinky. Těsto zbytečně nemícháme navíc a pracujeme opravdu jen stěrkou, nikoliv metličkou a těsto pouze lehce podebíráme.
- Takto připravené těsto přelijeme do připravené formy a dáme péct do vyhřáté trouby na cca 15–20 min. Korpus by měl být po upečení stále krásně měkký a zcela zarovnaný. Ihned po upečení ho mašlovačkou potřeme silným espressem, takže korpus nasákne vlhkost a nebude vůbec suchý. Před vyndáním z formy jej necháme vychladnout.
- Zatímco korpus chladne, rozpustíme čokoládu ve vodní lázni a necháme ji zcela vychladnout. Je opravdu důležité nechat čokoládu kompletně vychladnout, jinak vytvoří ve smetaně hrudky.
- Když je čokoláda naprosto vychladlá, vyšleháme studenou smetanu do husté šlehačky. Tu poté opatrně po částech stěrkou zapracujeme do rozpuštěné čokolády tak, abychom neporušili její nadýchanou strukturu. Tento poměrně hustý a našlehaný pěnový krém přendáme na vychladlý korpus, uhladíme nahoře i po stranách a dáme na hodinu do lednice ztuhnout. Nakonec posypeme kakaem a můžeme podávat.
Autorkou receptu je Markéta Marešová – lzickacukru.