Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Menu

Inspirujte se našimi originálními recepty s produkty ORION na pečení, které vám pomohou vytvořit lahodné tradiční moučníky i nové trendy dezerty přesně tak, jak je máte nejraději.

Čokoládovo-pěnový dort

Ingredience:

Těsto

  • 2 vejce
  • 40 g krupicového cukru
  • 25 g hladké mouky
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 20 g ORION Tradičního kakaa
  • špetka soli
  • 1 silné espresso

Náplň

  • 200 g ORION Extra hořké čokolády na vaření
  • 300 g smetany ke šlehání

+ ORION Tradiční kakao na ozdobu

Postup

  • Začneme s přípravou korpusu. Troubu předehřejeme na 180 °C a formu o průměru okolo 20 cm lehce vymažeme olejem. Celá vejce společně s cukrem vyšleháme v robotu či ručním šlehačem do hladké, světlé a nadýchané pěny, trvá to cca 7 min. Vejce musí být opravdu dokonale vyšlehaná a tvořit lehké špičky, jinak korpus nebude nadýchaný. Jakmile je směs vyšlehaná, snížíme rychlost na minimum a jen rychle zašleháme olej. Ve vedlejší misce smícháme kakao, mouku a sůl.
  • Tuto směs opatrně stěrkou pouhým podebíráním zapracujeme do našlehaných vajec. Snažíme se pracovat opatrně, abychom neporušili vzduchové bublinky. Těsto zbytečně nemícháme navíc a pracujeme opravdu jen stěrkou, nikoliv metličkou a těsto pouze lehce podebíráme.
  • Takto připravené těsto přelijeme do připravené formy a dáme péct do vyhřáté trouby na cca 15–20 min. Korpus by měl být po upečení stále krásně měkký a zcela zarovnaný. Ihned po upečení ho mašlovačkou potřeme silným espressem, takže korpus nasákne vlhkost a nebude vůbec suchý. Před vyndáním z formy jej necháme vychladnout.
  • Zatímco korpus chladne, rozpustíme čokoládu ve vodní lázni a necháme ji zcela vychladnout. Je opravdu důležité nechat čokoládu kompletně vychladnout, jinak vytvoří ve smetaně hrudky.
  • Když je čokoláda naprosto vychladlá, vyšleháme studenou smetanu do husté šlehačky. Tu poté opatrně po částech stěrkou zapracujeme do rozpuštěné čokolády tak, abychom neporušili její nadýchanou strukturu. Tento poměrně hustý a našlehaný pěnový krém přendáme na vychladlý korpus, uhladíme nahoře i po stranách a dáme na hodinu do lednice ztuhnout. Nakonec posypeme kakaem a můžeme podávat.

Autorkou receptu je Markéta Marešová – lzickacukru.