Unikátní recepty s Kofilou

 

Upečte si s Kofilou některý z vánočních receptů podle
Lucie Arichtevy nebo Petra Leitgeba:


 Linecká kolečka Kofilák Kofilové marokánky Nepečená kávová zrna Kofila bochánky

 

 

Linecká kolečka
Recept podle @peknevypecenyblog

INGREDIENCE - na 35 spojených koleček (3 velké plechy) o průměru 5 cm, středy 2,4 cm
 

Na těsto

260 g hladké mouky 
170 g másla 
80 g cukru moučka
2 žloutky
½ nahrubo nastrouhané Kofily – předem zmražené
 

Na ganache

225 ml 33% smetany ke šlehání
8 ks Kofily original
 

Na polevu

3× Kofila
20 g 70% čokolády
50 g másla
 

POSTUP

Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme odpočinout v lednici minimálně dvě hodiny. Poté si vyložíme plechy pečicím papírem a horkovzdušnou troubu předehřejeme na 170 °C. Těsto vyválíme na moukou posypané ploše a vykrajujeme kolečka, polovině koleček vykrojíme středy. Pečeme 8–10 minut.

POZOR! Ganache připravujeme den předem! Smetanu přivedeme k varu a nalámeme do ní Kofily, lehce mícháme, jakmile je Kofila ve smetaně rozpuštěná, přelijeme ji do mísy přes sítko, aby byla směs na ganache dokonale hladká. Necháme vystydnout, mísu uzavřeme a necháme ji odpočívat v lednici do druhého dne. Minimálně 12 hodin. Na druhý den metličkami lehce vyšleháme, vznikne nám pevný krém. 

Kolečka bez středu namáčíme v Kofile, kterou jsme rozpustili ve vodní lázni společně s máslem
a čokoládou. Celá kolečka zdobíme krémem, který jsme naplnili do cukrářského sáčku se zdobnou špičkou. Poté už jen spojíme s horním dílem.

Kolečka s vrchní vrstvou čokolády se mohou dozdobit ještě nastrouhanou Kofilou Latté nebo nasekanými oříšky. Mohou zůstat ale i bez jakéhokoliv zdobení
a vrchní vrstvy čokolády. 

Uchovávat v lednici! 
 

Kofilák
Recept podle @petrleitgeb

INGREDIENCE

4 žloutky 
100 g cukru
400 ml min. 33% smetany 
100 ml mléka
1 Salko 
1 vanilkový lusk
300 ml alkoholu
1 Kofila
 

POSTUP

Do mixéru dáme žloutky, polovinu cukru a dáme vyšlehat.

 

V hrnci smícháme zbylý cukr, smetanu, mléko a Salko.
Z vanilkového lusku vyndáme zrníčka a přidáme je do hrnce společně s luskem, zahřejeme a pořádně zamícháme. (Lusk poté před mixováním vyndáme, abychom ve směsi neměli kousky.)

 

Když je směs zahřátá a promíchaná, přidáme vyšlehané žloutky s cukrem a přivedeme k varu. Jakmile se vše začne vařit, hned zeslabíme plamen a pořádně mícháme, dokud nám směs trochu nezhoustne. Ve vodní lázni si rozpustíme Kofilu a přidáme ji do směsi na vaječňák. Pořádně rozmixujeme tyčovým mixérem, dokud směs není krásně lesklá. Dáme vychladit. 

 

Do vychlazené směsi přidáme alkohol a znovu pořádně mixujeme, aby se vše krásně spojilo. Plníme do připravených lahviček a ládujeme do lednice.

Kofilové marokánky
Recept podle @peknevypecenyblog

INGREDIENCE - na 24 kusů
 

60 g mandlové mouky
40 g hladké mouky 
140 g cukru krupice
250 ml 33% smetany ke šlehání 
50 g nesolených arašídů
50 g nesolených pistácií
špetka soli 
½ nahrubo nastrouhané Kofily Latté (zmražené)
1 Kofila Originál nakrájená nadrobno (také předem zmražená)
 

Na polevu

3× Kofila Originál
20 g 70% čokolády
50 g másla
 

POSTUP

Mandlovou a hladkou mouku smícháme společně
s cukrem. Do hrnce nalijeme smetanu a přidáme k ní sypkou směs. Z těchto ingrediencí uvaříme hustou kaši (trvá to přibližně 2–3 minuty). Po celou dobu vaření mícháme, protože se kaše rychle připaluje. Hustou kaši pak necháme úplně vystydnout. Mezitím si nachystáme arašídy, pistácie a Kofily (nastrouháme, nakrájíme).


Připravíme si plech na mini muffiny, který lehce přestříkáme olejem. Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 165 °C. Jakmile kaše vystydne, vmícháme do ní směs ořechů a Kofily. Do otvorů na plechu pak děláme pomocí dvou lžiček maličké hromádky a lehce je připlácneme. Pečeme přibližně 20 minut nebo dokud nezezlátnou.


Když marokánky vystydnou, rozpustíme ve vodní lázni Kofilu, máslo a čokoládu. Všechny marokánky namáčíme a necháme zatuhnout. Skladujeme v lednici nebo na chladnějším místě. Před podáváním vytáhneme z lednice o něco dřív, aby trochu povolily
a nebyly studené.
 

Nepečená kávová zrna
Recept podle @peknevypecenyblog

INGREDIENCE - na 20 kusů

100 g mandlové mouky (jemně mletých blanšírovaných mandlí) 
180 g datlové pasty 
1 nahrubo nastrouhaná Kofila (předem zmražená) 
1 lžíce medu nebo čekankového sirupu 

20 ks celých mandlí – loupaných 
 

Na polevu

3× Kofila 
20 g 70% čokolády 
50 g másla
 

POSTUP

Z mandlové mouky, pasty, nastrouhané Kofily a sirupu nebo medu vypracujeme pevné těstíčko. Z něj vypracujeme pokud možno stejně velké kuličky
(o velikosti větší třešně), do kterých schováme celou mandli. Z kuliček pak ručně tvarujeme malé oválky, do každého oválku pak doprostřed vtlačíme tenké brčko nebo hrubší špejli, abychom docílili efektu kávového zrnka. Takto připravená zrna namáčíme v Kofile, kterou jsme rozpustili ve vodní lázni společně s máslem
a čokoládou. Necháme okapat a poté dáme zatuhnout do lednice.

Kofila bochánky
Recept podle @peknevypecenyblog

INGREDIENCE - na 27 ks
 

160 g hladké mouky 
1 vejce 
60 g tekutého medu
40 g cukru moučka
½ lžičky jedlé sody
pár kapek vanilkového extraktu 
½ nastrouhané Kofily Latté nahrubo
cukr moučka na poprášení po upečení
 

Na polevu

3× Kofila
20 g 70% čokolády
50 g másla
 

POSTUP

Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým extraktem, poté postupně přidáváme po troškách med a vmícháme nastrouhanou Kofilu a nakonec mouku s jedlou sodou. Vypracujeme hladké těsto. Tvarujeme z něj kuličky
o velikosti vlašského ořechu a skládáme je na plech vyložený pečicím papírem. 

 

Pečeme v předehřáté horkovzdušné troubě na 170 °C, 10 minut. Nakonec namáčíme spodní část v rozpuštěné Kofile. Jakmile čokoláda zatuhne, poprášíme cukrem moučka.